onsdag den 18. september 2013

Identitet - ungdom og rygning

Rygning fylder en stor del i den danske ungdomskultur. Ifølge dansk lungeforenings årlige undersøgelse er der i år 2012 17 % af den danske befolkning over 15 år som ryger hver dag. Selvom der er sket et markant fald i forbrug og salg af tobak, er rygning stadig populært blandt unge. (1)



Vi vil i gruppen sætte fokus på hvordan sygeplejersken kan motivere unge til rygestop og hvilke grunde der har været til at unge startede med at ryge. Vi har en formodning om at, mange af de unge som ryger forbinder rygning med noget socialt.

Vi har derfor i gruppen udarbejdet et spørgeskema til rygere og ikke-rygere, som vi har delt ud på følgende ungdomsuddannelser: HTX, HG, HHX og STX.

Vi vil gennem vores spørgeskema gerne have svar på, hvad der kan motivere unge til et rygestop og om de ved, hvor de gratis kan henvende, sig til et rygestop kursus. Vi vil ligeledes gerne have svar på, hvorfor de unge vælger at starte med at ryge og hvorfor ikke-rygere fravælger tobakken. Vi vil også se om de unge kender konsekvenserne af rygning og hvad rygning evt. kan erstattes med.

Vi har valgt at uddele spørgeskemaerne til ungdomsuddannelserne fordi, at mange unge i denne periode af deres liv, udvikler sig meget, da de går fra barn til en uvished angående den fremtidige rolle som voksen. Unge i alderen 15-20 år har ofte en meget usikker identitet, fordi den unge står over for mange nye valgt, som der skal tage stilling til. Derfor søger de unge ofte tryghed i en gruppe.

I følge Erik H. Erikson søger unge ofte, til jævnaldrene eller ældre personer. Dette kan f.eks. være at en ung ser en fra sin klasse eller en ældre ryge, derved vil den unge ofte søge samme vej og gøre det samme.
For at den unge kan holde sammen og styr på sig selv mener Erik H. Erikson at den unge "overidentificere sig med gruppens masserens helte i en sådan grad, at det er som om, de mister deres egen individualitet." Dette vil altså sige at den unge vil "ofre" sig selv og sin mening for at være med i "flokken". Dette kan medføre et passivt gruppepres, til f.eks. rygning.
Dernæst siger Erik H. Erikson at den unge "med højlydte anklager at overdøve alle de skyldfølelser, hans overdrevne ambitioner skaber." Altså at den unge godt ved at rygning er skadeligt, men finder på undskyldninger for at retfærdiggøre sine handlinger.(2)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar