fredag den 27. september 2013

Den Normal Respiration

Da rygning påvirker den normale respiration, har vi valgt at uddybe lungerne opbygning og funktion.


Luftvejene inddeles i øvre og nedre luftveje. Den øvre luftvej består af de dele, som ligger oven for larynx (strubehoved), mens selve larynx og ned efter hører til de nedre luftveje. Ved normal Respiration, bliver luften trukket igennem Cauum Nasi (næsen) eller Oropharynx (Mundhulen) og føres ned til larynx. Trachea (luftrøret), fører så luften fra larynx og ned til de to hovebronkier. Hovedbronkierne fører luften ind i hver sin pulmo. Her forgrener hovedbronkierne sig til flere og mindre bronkier og bronkioler, hvor de til sidst ender ud i alveolesækkene, som er de mindste forgreninger i pulmonalis.

Respiration er når kroppen laver en inspiration og derefter en eksspiration. Ved inspiration skaber thorax et undertryk i pulmonalis ved hjælp af musklerne diaphragma som, kontrahere og trækker ned i pulmonalis og intercostalmusklerne som, trækker ud i pulmonalis. Herved opstår der et undertryk fordi thorax rumfang er blevet større og luften bliver trukket ned i pulmonalis. Ved eksspiration, bliver der dannet et overtryk ved at diaphragma og intercostalmusklerne slapper af og falder tilbage. Thorax rumfang bliver mindre igen, og luften bliver presset ud fra pulmonalis.

I alveolerne og i de fineste bronkier forgår gasudvekslingen af O2 og CO2, som bliver kaldt den respiratoriske del af luftvejene. Dette sker ved hjælp af diffusion, der er en passiv transport, som går fra høj til lav koncentration uden brug af energi. Fra gasudveklingen kommer ilten ud i lungekapillærnettet og bliver optaget af erytrocytterne, hvor ilten binder sig til hæmoglobinet og bliver transporteret rundt i kroppen. Cellernes affaldsprodukt CO2 bliver transporteret tilbage til pulmonalis via blodet.

Luftvejene er beskyttet af små fimrehår, cilier. Cilier er lange tynde hår som udløber fra cellemembranen i Trachea. Ovenpå cilierne ligger der et slimlag. Dette lag beskytter luftvejene ved at opfange mikroorganismer fra inspirationen. Med langsomme koordinerede bevægelser af cilierne vil slimen langsomt blive skubbet op af luftvejene igen. En nedsat ciliefunktion kan bl.a. skyldes rygning. Rygning ødelægger ciliernes da man under rygning inhalerer ekstra mange partikler som kommer fra røgens skadelige stoffer. (7)

1 kommentar: