fredag den 27. september 2013

Mødet med Birthe Toft

Birthe møder i sit arbejde mange forskellige mennesker, som ønsker at stoppe med at ryge. Hun har private rygestop møder med nogle, mens hun andre gange er ude på skolerne og undervise om rygnings effekt på kroppen. Som sundhedskonsulent møder hun flest i alderen 30 -50 år, men ønsker mulighed for at arbejde mere med unge. Når Birthe vejleder et rygestop, gør hun meget ud af, at finde årsagen til deres rygning. Hun fortæller at, det har betydning for et rygestop, at finde ud af om det er "vanecigaretter", som man tager fordi det er blevet en vane, eller om det er "behovscigaretter", hvor man ryger fordi man er afhængig.



På mødet viste hun os en dukke som kunne ryge. Dukken var udstyret med et glasrør under sig, hvor røret fungere som lunger. Når dukken røg, så man røgen komme ned i et glasrør, hvor der opsamles nikotin og tjære mv., man ser altså hvor meget én cigaret påvirker lungerne, mens hun i en anden glasbeholder, har en mængde tjære, som svarer til det som lungerne påvirkes af, ved at ryge 20 cigaretter om dagen i ét år. Visuelt må det have en effekt på de unge, men vi prøver i gruppen stadig at finde frem til den bedste motivationsfaktor for unge. På Birthes kontor findes også en maskine, som kan måle hvor mange cigaretter man virkelig ryger. Birthe fortæller, at nogle snakker meget, med en cigaret i hånden, hvor de egentlig ikke inhalere korrekt, mens andre ryger hele cigaretten. Dette har indflydelse på hvor afhængig man er af ryge og hvor mange man i virkeligheden ryger.






Da vores problemstilling omhandler unge, snakkede vi også om andre relevante fakta. Fakta som at man skal være 18 år for at købe cigaretter, står ikke godt i forhold til at lunger først er fuldt udviklet når man er 20 år. Nogle unge begynder at ryge tidligt, hvilket er et problem da deres lungefunktion ikke er fuldt udviklet og dermed aldrig når fuld udnyttelse af lungerne. Lungefunktionen er irreversibelt, hvilket betyder, at når man har mistet en lungefunktion, kan man ikke genvinde det. Alle mister lungefunktion med alderen, men der er forskel på hvor progressiv lungefunktionstabet er på rygere og ikke-rygere. Alle mister 30 ml af deres lungefunktion om året, mens man som patient med KOL mister 100 ml m året.



Birthe Toft fortalte os, at hun fik flere afslag på hendes tilbud. I følge Birthe skyldes det, at lærerne selv er rygere. De ønsker ikke at deres elever skal få undervisning i rygning, da de muligvis er bange for at de bliver udstillet på en ubehagelig måde foran eleverne. Birthe Toft gør hendes for, at få eleverne til at indse at rygning er en dum ting at begynde på og at hun prøver at bruge teknikker der kan skræmme de unge. Ved at hun belyser rygning som en negativ ting, vil lærerne muligvis føle sig tiltalt ogføle at de bliver sat i et dårligt lys overfor eleverne.

Vi fortalte Birthe om vores undersøgelse på ungdomsuddannelserne i Hjørring, hvor hun gjorde os opmærksom på at man besvarer spørgeskema ud fra hvornår på måneden det er. Eksempelvis vil man sidst på måneden måske ryge mindre end først på måneden, idet man har færre penge sidst på måneden. Men også på ugebasis, vil svaret variere, da de unge måske har været til fest i weekenden og har røget mere der, end de gør til hverdag. Så der er forskel på om man spørg dem mandag efter en weekend eller fredag, hvor de ikke har røget så meget de forrige dage.

Der hvor Birthe har oplevet stor succes med sit arbejde, er med den gratis hjælp der er tilbudt dem i samfundet der er lavere stillet. Når nogle stopper med at ryge har de, behov for et substitut for cigaretter, hvilket kan være mange forskellige præparater. Hertil kan nævnes Nicotinel som er et tyggegummi med nicotin. Disse købes i store pakker og det kan derfor være ”dyrt” at skulle købe alt dette. De lavere stillede kan gratis få disse, som en hjælp, da det kan være svært at overskue økonomisk. Ved at tilbyde det gratis til denne gruppe mennesker, har der været stor succes med at få dem til at stoppe.
Med alt dette i rygsækken, vil vi arbejde os frem imod at finde en motivation for at få de unge til at stoppe med at ryge, samt forhindre at flere unge begynder at ryge. (6)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar